Koronavírus: kérdőív igen, lázmérés nem!

 A magyar adatvédelmi hatóság állásfoglalást tett közzé a koronavírussal kapcsolatos munkáltatói adatkezelésekről. Az állásfoglalás lényegét az alábbiakban foglaltuk össze:

Koronavírus: kérdőív igen, lázmérés nem!
2020. márc. 12.
  1. A NAIH a munkáltatóktól elvárja azon általános intézkedéseket, amelyek a biztonságos munkavégzés feltételeihez kapcsolódnak: pl.: pandémiás/üzletmenet cselekvési tervek elkészítése; részletes tájékoztató kidolgozása és a munkavállalók rendelkezésére bocsátása a koronavírussal összefüggő fő tudnivalókról stb.
  2. A NAIH alapvetően jogszerűnek tartja olyan kérdőívek kitöltetését a munkavállalókkal, ügyfelekkel/látogatókkal, amelyek a külföldi utazásokra, fertőzött személyekkel kapcsolatos lehetséges érintkezésekre kérdeznek rá, azzal, hogy nem tartja ugyanakkor arányosnak egészségügyi kórtörténeti információk, illetve ezeket tartalmazó dokumentumok bekérését;
  3. A kérdőívekkel ellentétben, – egyes speciális kivételekkel – nem tartja arányos intézkedésnek a kötelezően elrendelt szűrővizsgálatok előírását, ideértve a testhőmérséklet (láz) méréses vizsgálatot. A hatóság hangsúlyozza, hogy ilyen intézkedésekre csak megfelelő kockázatértékelést és arányossági vizsgálatot magában foglaló érdekmérlegelési teszt, valamint a munkavállalók vagy látogatók előzetes és részletes adatkezelésekről szóló tájékoztatása esetén kerülhet sor, de ebben az esetben is csak egészségügyi szakember által, vagy felelőssége mellett.

Jelenleg is zajlik az együttműködés az európai adatvédelmi hatóságok között az egységes álláspontok kialakítása érdekében, illetve természetesen napról-napra változik a járványügyi helyzet is, így elképzelhető a gyakorlat további alakulása is, ezeket természetesen Irodánk is figyelemmel kíséri. További részletekért keresse Irodánkat (a lenti űrlapon), amely örömmel áll rendelkezésre kérdései megválaszolásában, és az adatkezelésekhez szükséges dokumentumok (érdekmérlegelési teszt, adatkezelési tájékoztató) elkészítésében.

Dr. Kékuti Ákos

Kapcsolatfelvétel

Akos-kapcsolat

További bejegyzéseink a kategóriában

Írjon nekünk!

lablec-kapcsolat
chevron-downmenu-circlecross-circle