INVENTIO – INVESTITIO – INNOVATIO

Nem hoz többé gyógyszert a futár?

 

A 2021. november 30-án elfogadásra került jogszabály módosítás értelmében 2022. január 1-től Magyarországon sem vényköteles, sem vény nélküli gyógyszert nem lehet majd csomagküldés vagy futásszolgálat útján házhoz szállítani. A szabálymódosítás a gyógyászati segédeszközöket, étrend-kiegészítőket kozmetikumokat nem érinti, ezeket továbbra is lehetséges futár vagy egyéb csomagküldő szolgáltatás útján házhoz szállítatni.

A törvénymódosításra a Magyar Gyógyszerészeti Kamara 2021. szeptember 23-án kiadott nyilatkozatát követő egyeztetés után került sor. A Kamara a nyilatkozatában kifejtette, hogy a csomagküldő szolgálatok általi gyógyszerszállítást a gyógyszerbiztonságot súlyosan veszélyeztető jelenségnek tartja. Véleményük szerint az alapvetően engedélyhez kötött gyógyszer-kereskedelmi tevékenység a csomagküldés során a tevékenységi engedéllyel, valamint a megfelelő szakemberrel nem rendelkező alvállalkozók igénybevételével a lakossági gyógyszerellátás biztonságát veszélyezteti, amely miatt szükséges az online kereskedelem szabályozása.

A módosítás értelmében futárok nem vihetik ki a megrendelt gyógyszereket, azokat kizárólag gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják házhoz.

Tekintve, hogy a koronavírus járvány következtében az elmúlt időszakban az online gyógyszerrendelés egyébként is nagyobb hangsúlyt kapott, így az új szabályozás mind a patikákat, mind az online rendelő a fogyasztókat komoly kihívások elé állítja.

A patikáknak ugyanis feltehetően nincs kapacitásuk, hogy minden egyes gyógyszerrendelést szakember útján szállítsanak ki, a fogyasztók egy része pedig feltehetően inkább egyszerre nagyobb mennyiségeket fog a személyesen a patikában megvenni, és így tovább nőhet az otthonokban felhalmozott gyógyszerek készlete. Ezen túlmenően a patikák számára az online értékesítés kiesése miatti személyes forgalomnövekedés hatékonyabb kezelésére is megfelelő megoldást kell kialakítaniuk.

Amennyiben a fentiekben rögzítettekkel kapcsolatban, illetve egyéb gyógyszerjogi vonatkozású kérdése merül fel, kérjük, forduljon bizalommal a Germus és Társai Ügyvédi Irodához.

A fentiekben rögzített információ kizárólag tájékoztató jellegű és nem tekinthető a Germus és Társai Ügyvédi Iroda vagy annak bármely ügyvédje, ügyvédjelöltje által nyújtott jogi tanácsadásnak.

Az alábbi e-mail címen bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére: office@germus.hu

KAPCSOLAT

1013 Budapest, Pauler u. 11.
Tel.: +36 1 279-3330
Fax: +36 1 279-3349
office@germus.hu

SZAKTERÜLETEINK

Adatvédelem / Fogyasztóvédelem / Gyógyszeripari jog / Ingatlanjog / Iparjogvédelem / Jogérvényesítés, Követelések érvényesítése, Csőd, Felszámolás / Közbeszerzés / M & A / Projekt finanszírozás, Banki szerződések, Biztosítékok / Reklám, Marketing / Szerződéses kapcsolatok / Szerzői jog, Szoftverek, IT-jog / Versenyjog

 

Germus és Társai - Minden jog fenntartva © 2019