Változik a cégtörvény – a kötelező rendelkezések a Kft.-ket érintik

Új információk kerülnek a Cégjegyzékbe

Az üzletrészen alapított zálogjog tekintetében további információk bejegyzését teszi kötelezővé a Cégtörvény 2024. január elsejétől a korlátolt felelősségű társaságok esetében.

A kötelező adatok bejegyzése a következő cégadatokat érintő módosításkor, de legkésőbb 2024. december 31-ig esedékes. A kötelezettségek teljesítéséhez teljes körű támogatást nyújtunk!

Változik a Cégtörvény
2023. nov. 22.

Mi változik 2024. január 1-től?

Mint ismeretes, a cégnyilvántartás közhiteles és nyilvános adatbázis. Ez azt jelenti, hogy a nyilvántartásban lévő adatokat és tényeket fennállónak és valósnak, valamint bárki által megismerhetőnek kell tekinteni.

A jogalkotó elsődleges célja a fentiek biztosítása, melynek érdekében 2024. január 1-től újabb garanciális rendelkezések bevezetése mellett döntött. E körben a zálogjoggal kapcsolatos cégjegyzéki adatok bővítésre kerülnek, így kötelező lesz

  1. az üzletrészt terhelő jelzálog esetén a zálogjoggal biztosított követelés összegének vagy azon összegnek a feltüntetése, amelynek erejéig a jogosult kielégítést kereshet,
  2. az üzletrészen fennálló, a tulajdonos rendelkezési jogát érintő, elidegenítési és terhelési, vagy önálló elidegenítési tilalom, illetve
  3. az alzálogjoggal kapcsolatos adatok feltüntetése.

Miért szükséges ezen tények cégjegyzékben történő feltüntetése?

A korlátolt felelősségű társaság tagjának társasági részesedését az üzletrész testesíti meg. Ebből eredően egy üzletrész jelentős vagyoni értékkel bírhat, és mint ilyen vagyoni értékkel bíró forgalomképes eszköz terhelhető, és értelemszerűen (zálog)hitelezés biztosítékát képezheti.

A cégnyilvántartás közhitelességének biztosításához és a záloghitelezés biztonságához azonban garanciák meghatározására van szükség, így a jogalkotó úgy határozott, hogy a cégnyilvántartás a fenti adatokkal bővítésre kerül, ezáltal is lehetővé téve azt, hogy az üzletrésszel kapcsolatos korlátozások bárki számára megismerhetőek legyenek.

Mit kell tenniük az érintett cégeknek?

A bejegyzési kötelezettség teljesítésére a jogalkotó átmeneti időszakot határoz meg, így az érintett cégek a bejegyzés teljesítése kapcsán kedvezményt kapnak: amennyiben bármely fenti eset fennáll, kötelesek annak bejegyzését kérelmezni, azonban ezt elegendő a cégjegyzéki adatokat érintő következő módosítás alkalmával, de legkésőbb 2024. december 31. napjáig teljesíteni. A kérelmet mind a zálogjogosult, mind pedig a -kötelezett előterjesztheti, és bár az eljárás illetékmentes, a jogi képviselet kötelező.

Természetesen örömmel nyújtunk tanácsadást és jogi szolgáltatást az Ön cége, vállalkozása részére. Irodánk akár meglévő zálogjog, elidegenítései és terhelési tilalom cégjegyzékbe történő bejegyzése tekintetében, akár új biztosítékok bejegyzése kapcsán is rendelkezésre áll. Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti űrlap segítségével!

Ha feliratkozik levelezési listánkra, biztosan nem marad le további bejegyzéseinkről sem.

Dr. Balogh Judit

Kapcsolatfelvétel

Judit-kapcsolat

Szakterületek: közbeszerzés, gyógyszerjog.

Dr. Kovács-Vitek Brigitta

Kapcsolatfelvétel

Brigi-kapcsolat

További bejegyzéseink a kategóriában

Írjon nekünk!

lablec-kapcsolat
chevron-downmenu-circlecross-circle