Hatályba lép az új Panasztörvény

Kötelező lesz a visszaélés-bejelentési rendszer létrehozása, illetve felülvizsgálata

A közelmúltban kihirdetett, hamarosan hatályba lépő Panasztörvény jelentős változást hoz a társaságok visszaélés-bejelentési rendszerei tekintetében. Az alábbiakban a Panasztörvény rendelkezéseire, figyelemmel a jogszabály által adott esetben rendkívül szűken szabott határidőre, áttekintően térünk vissza.

Elsődlegesen azt szükséges kiemelni, hogy az új jogszabályi rendelkezések célja, hogy kontrollált, egyúttal mindenki számára – akár névtelenül is – elérhető rendszer bevezetésén keresztül biztosítsa azt, hogy bármilyen jellegű jogellenes, illetve annak vélt magatartás bejelentésre kerülhessen a vállalkozásokhoz, és ezt a vállalkozások szabályozott módon legyenek kötelesek kivizsgálni.

A kérdést súlyosbítja, és ezáltal a vállalkozások helyzetét is nehezíti, hogy gyakorlatilag bárki jogosult bejelentést tenni. Nem csak a vállalkozás jelenlegi, volt, illetve akár jövőbeni munkavállalói, hanem többek között a szerződéses partnerei (így beszállítói, alvállalkozói), gyakornokai, illetve önkéntesei, valamint vezető tisztségviselői is.

Kikre vonatkozik az új jogszabály?

Minden olyan szervezetnek és gazdasági társaságnak kötelező a belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozása és így a törvény alkalmazása, amely:

 • legalább 50 főt foglalkoztat, vagy
 • létszámtól függetlenül a -ben meghatározott tevékenységet folytat (így például a hitelintézetek, pénzügyi szolgáltatók, könyvvizsgálói tevékenységet végzők, azon árukereskedők, akik hárommillió forint vagy nagyobb összegű készpénzt fogadnak el), vagy
 • létszámtól függetlenül speciális (például tengeri olaj- és gázipari) tevékenységet

A kevesebb, mint 50 főt foglalkoztató vállalkozásokra a törvény nem határoz meg kötelezettséget, ugyanakkor önkéntes alapon ők is létrehozhatnak belső visszaélés-bejelentési rendszert.

Mennyi ideje van a vállalkozásoknak felkészülni és a szükséges intézkedéseket meghozni?

A jogszabály két lépcsőben határozza meg a kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket:

 • a legalább 50, de legfeljebb 249 személyt foglalkoztató vállalkozásoknak legkésőbb 2023. december 17-ig létre kell hozniuk belső visszaélés-bejelentési rendszert;
 • a 250 vagy annál több főt foglalkoztató vállalkozásoknak, valamint a külön törvényben meghatározott tevékenységet folytató vállalatoknak ennél jóval kevesebb idejük van, számukra 2023. július 24-ig szab határidőt a törvény a rendszer létrehozására.

Milyen új kötelezettségeket kell teljesítenie a cégeknek?

A teljesség igénye nélkül a jogszabály az alábbi kötelezettségeket írja elő a cégek számára:

 • belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozása, amelyen keresztül a jogosultak írásban vagy szóban bejelentést tudnak tenni;
 • világos és könnyen hozzáférhető információ nyújtása a rendszer működésére, a bejelentés-kezelési eljárásra, a Panasztörvény szerinti rendszerekre, eljárásokra vonatkozóan;
 • pártatlan felelős személy vagy egység kijelölése, aki(k) a bejelentés kivizsgálását lefolytatják;
 • a bejelentés 30 napon belüli kivizsgálása;
 • nem tehet jogellenes hátrányos intézkedést a bejelentővel szemben;
 • szigorú adatvédelmi szabályok kialakítása a névtelenség megőrzésének biztosítására.

Mi legyen az első lépés?

A fentiek alapján tehát elsőként a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő visszaélés-bejelentési rendszer kialakítására, illetve a már meglévő rendszer felülvizsgálatára van szükség.

E körben külön szükséges kiemelnünk, hogy a 250 főnél több személyt foglalkoztató cégek kötelesek önálló rendszert kialakítani, így nem elegendő, ha az anyavállalat rendszerét veszi át, azt a magyar jogszabályi rendelkezésekhez szükséges igazítani, és önállóan szükséges üzemeltetni.

A fentiekben rögzített összefoglaló természetesen általános és tájékoztató jellegű, bővebb tájékoztatásért forduljon bizalommal Irodánkhoz.

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti űrlapon, forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére!

Dr. Kékuti Ákos

Kapcsolatfelvétel

Akos-kapcsolat
Dr. Kovács-Vitek Brigitta

Kapcsolatfelvétel

Brigi-kapcsolat

További bejegyzéseink a kategóriában

Írjon nekünk!

lablec-kapcsolat
chevron-downmenu-circlecross-circle