Ismételt könnyítések a társaságok részére

Módosult a beszámoló elfogadásának időpontja

A fennálló veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében folyamatos jogszabályalkotással kívánja megteremteni a gazdasági szereplők működésének feltételrendszerét.

Ismételt könnyítések a társaságok részére
2020. ápr. 23.

Összhangban a Pénzügyminisztérium 2020. április 16-i bejelentésével, a 2020. április 22. napjától hatályos 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet (Rendelet) értelmében a számviteli törvény szerinti beszámolókra vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határidők 2020. szeptember 30. napjáig meghosszabbodnak. A Rendelet értelmében a további számviteli kötelezettségek határidejét is szeptember 30. napjától kell számítani. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Rendelet határidőre vonatkozó szabályai csupán lehetőséget nyújtanak a jogi személyek számára, tehát a beszámolót a szokásos időpontig, azaz 2020. szeptember 30. napját megelőzően is be lehet nyújtani.

A beszámoló elfogadásának jelen veszélyhelyzetben alkalmazandó követelményei tekintetében utalunk a korábban közzétett hírlevelünkben foglaltakra, amely szerint a 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet lehetővé tette a jogi személyek elektronikus hírközlő eszköz útján, valamint az írásban történő döntéshozatal lehetőségét abban az esetben is, ha az adott jogi személy létesítő okirata erről nem rendelkezik.

Ennek értelmében tehát a jogi személy a beszámolóját különösebb fennakadás nélkül a megfelelő szabályok betartásával gyorsan, személyes érintkezést elkerülve és jogszabályoknak megfelelő módon képes elfogadni.

Irodánk természetesen örömmel áll rendelkezésre a felmerülő kérdések megválaszolása és a döntéshozatal jogszabályok szerinti lefolytatása során, ezáltal is biztosítva a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kialakított jogszabályok által meghatározott könnyített, azonban egyben speciális eljárásrendeknek történő megfelelést.

A fentiekben rögzített összefoglaló természetesen általános és tájékoztató jellegű, bővebb tájékoztatásért forduljon bizalommal Irodánkhoz a lenti űrlap kitöltésével.

Dr. Balogh Judit

Kapcsolatfelvétel

Judit-kapcsolat

Szakterületek: közbeszerzés, gyógyszerjog.

További bejegyzéseink a kategóriában

Írjon nekünk!

lablec-kapcsolat
chevron-downmenu-circlecross-circle