Gyógyszer-szakmai rendezvények

Szigorodó hatósági ellenőrzés, „kerekasztalokat” és „szakértői üléseket” vizsgált és büntetett a hatóság

Az OGYÉI [Országos Gyógyszerészeti és élelmezés egészségügyi Hatóság] által nemrégiben közzétett, OGYI 53987/2016. számú – Sanofi-Aventis Zrt. elleni eljárás során hozott határozatában a Hatóság a Sanofi tevékenységét ellenőrizte ismertetés felügyeleti eljárás keretében a fenti rendezvények kapcsán.

– Szigorodó hatósági ellenőrzés
2019. szept. 23.

A hatóság egyes kerekasztal típusú rendezvényeken felkért, egészségügyi szakemberek előadása kapcsán észrevételezte, hogy az előadók által használt diasorok (prezentációk) nagymértékű egyezést mutattak a Sanofi saját anyagaival.

Az érintett kerekasztalok esetében ezért, a Hatóság az előadások tartalmát nem tekintette az egészségügyi szakember(ek) saját szellemi termékének, így az előadásokért kifizetett díjazásokat olyan összegnek minősítette, amelyek mögött nincs valós ellenszolgáltatás, így azokat a Gyftv. 14 § (1) bekezdése alapján ítélte meg.

A Hatóság „szakértői üléseket” is vizsgált. A Hatóság a szakértői ülések jegyzőkönyvei alapján azt állapította meg, hogy a résztvevő egészségügyi szakemberek részére „ feltett kérdések és válaszok formálisak voltak” így nem bizonyítanak valós szakmai munkát, azok megválaszolásához nem volt szükség felkészülésre. A Hatóság az egészségügyi szakemberek részére kifizetett díjazást, itt is a Gyftv. 14 § (1) bekezdésébe ütközőnek értékelte.

Az OGYÉI határozatában megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását és 9.000.000 Ft pénzbírsággal sújtotta a Sanofit.

A Hatóság fenti határozata alapján, úgy véljük, hogy megfontolásra érdemes a piaci szereplők számára – a kerekasztalokhoz valamint szakértői ülések szervezése kapcsán – saját vonatkozó belső szabályzataik, és gyakorlatuk áttekintése, annak érdekében, hogy e rendezvények szervezése és előkészítése a jogszabályokkal és a hatósági elvárásokkal összhangban történjen.

A fentiekben rögzített információ kizárólag tájékoztató jellegű és nem tekinthető a Germus és Társai Ügyvédi Iroda vagy annak bármely ügyvédje, ügyvédjelöltje által nyújtott jogi tanácsadásnak.

Amennyiben a hatósági határozatokkal kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon bizalommal a Germus és Társai Ügyvédi Irodához a lenti űrlap kitöltésével. Kiterjedt szakismeretekkel, elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezünk a gyógyszerjog területén, és képesek vagyunk gyakorlat- és ügyfélorientált megoldások kidolgozására.

Dr. Balogh Judit

Kapcsolatfelvétel

Judit-kapcsolat

Szakterületek: közbeszerzés, gyógyszerjog.

Dr. Kékuti Ákos

Kapcsolatfelvétel

Akos-kapcsolat

További bejegyzéseink a kategóriában

2022. jún. 9.
2021. dec. 9.
2021. nov. 23.

Írjon nekünk!

lablec-kapcsolat
chevron-downmenu-circlecross-circle