INVENTIO – INVESTITIO – INNOVATIO

Gyógyszer-szakmai rendezvények – Szigorodó hatósági ellenőrzés

 

„KEREKASZTALOKAT” ÉS SZAKÉRTŐI ÜLÉSEKET” VIZSGÁLT ÉS BÜNTETETT A HATÓSÁG

 

Az OGYÉI [Országos Gyógyszerészeti és élelmezés egészségügyi Hatóság] által nemrégiben közzétett, OGYI 53987/2016. számú – Sanofi-Aventis Zrt. elleni eljárás során hozott határozatában a Hatóság a Sanofi tevékenységét ellenőrizte ismertetés felügyeleti eljárás keretében a fenti rendezvények kapcsán.

A hatóság egyes kerekasztal típusú rendezvényeken felkért, egészségügyi szakemberek előadása kapcsán észrevételezte, hogy az előadók által használt diasorok (prezentációk) nagymértékű egyezést mutattak a Sanofi saját anyagaival.

Az érintett kerekasztalok esetében ezért, a Hatóság az előadások tartalmát nem tekintette az egészségügyi szakember(ek) saját szellemi termékének, így az előadásokért kifizetett díjazásokat olyan összegnek minősítette, amelyek mögött nincs valós ellenszolgáltatás, így azokat a Gyftv. 14 § (1) bekezdése alapján ítélte meg.

A Hatóság „szakértői üléseket” is vizsgált. A Hatóság a szakértői ülések jegyzőkönyvei alapján azt állapította meg, hogy a résztvevő egészségügyi szakemberek részére „ feltett kérdések és válaszok formálisak voltak” így nem bizonyítanak valós szakmai munkát, azok megválaszolásához nem volt szükség felkészülésre. A Hatóság az egészségügyi szakemberek részére kifizetett díjazást, itt is a Gyftv. 14 § (1) bekezdésébe ütközőnek értékelte.

Az OGYÉI határozatában megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását és 9.000.000 Ft pénzbírsággal sújtotta a Sanofit.

A Hatóság fenti határozata alapján, úgy véljük, hogy megfontolásra érdemes a piaci szereplők számára – a kerekasztalokhoz valamint szakértői ülések szervezése kapcsán – saját vonatkozó belső szabályzataik, és gyakorlatuk áttekintése, annak érdekében, hogy e rendezvények szervezése és előkészítése a jogszabályokkal és a hatósági elvárásokkal összhangban történjen.

A fentiekben rögzített információ kizárólag tájékoztató jellegű és nem tekinthető a Germus és Társai Ügyvédi Iroda vagy annak bármely ügyvédje, ügyvédjelöltje által nyújtott jogi tanácsadásnak.

Amennyiben a hatósági határozatokkal kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon bizalommal a Germus és Társai Ügyvédi Irodához, amely kiterjedt szakismeretekkel, elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a gyógyszerjog területén, és képes gyakorlat, és ügyfélorientált megoldások kidolgozására. Az alábbi e-mailcímen bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, készséggel állunk rendelkezésére: office@germus.hu

 

Kelt: 2017. 10. 24.

KAPCSOLAT

1013 Budapest, Pauler u. 11.
Tel.: +36 1 279-3330
Fax: +36 1 279-3349
office@germus.hu

SZAKTERÜLETEINK

Adatvédelem / Fogyasztóvédelem / Gyógyszeripari jog / Ingatlanjog / Iparjogvédelem / Jogérvényesítés, Követelések érvényesítése, Csőd, Felszámolás / Közbeszerzés / M & A / Projekt finanszírozás, Banki szerződések, Biztosítékok / Reklám, Marketing / Szerződéses kapcsolatok / Szerzői jog, Szoftverek, IT-jog / Versenyjog

 

Germus és Társai - Minden jog fenntartva © 2019